Вибір фідерної кормушки

Вага годівниці для фідера


Фідерний лов є одним з найбільш популярних видів риболовлі. Основним елементом фідерного оснащення є годівниця. Її головним призначенням служить доставка підгодовування для залучення риби до місця лову, а також закидання на необхідну відстань.

Щоб правильно вибрати годівницю для риболовлі фідера, слід враховувати вагу і обсяг фідер годівниці виходячи з основної характеристики - тесту вудлища.

Що означає тест вудилища фідера - це показник потужності і жорсткості вудилища, який визначає максимальну вагу годівниці з кормом при лові фідерної снастю. 

Як підібрати вагу годівниці для фідера? Приклад: якщо тест фідер складає 100 грам, то їм можна комфортно закидати годівниці вагою 60 грам і + 40 грам вага підгодовування.


У магазині “Рибальський рай” ви можете купити фідерну снасть найкращих світових виробників, таких як: Feeder Sport, Brain, Kalipso, Grizzly, Golden Catch, Prof Montazh, Orange, Korum, Preston.


Яка довжина фідера краща

 

Вага годівниці для фідера на пряму залежить від дистанції та умов лову:

  • Для лову на ближній дистанції використовуються годівниці на фідер малого об'єму та невеликої ваги від 15 до 60 грам. Для такого сценарію лову підходять пікерні вудилища завдовжки від 2.4 до 3 метри.
  • При лові на водоймах зі слабкою течією або далекою дистанцією закидання фідерної снасті нам знадобляться кормаки від 40 до 90 грам. Ідеальним варіантом для такого лову будуть - вудилища фідера класу medium, в довжині від 3.60 до 3.90 метра.
  • Для лову фідерним вудилищем на дальній, наддалекій дистанції, річках з течією, великих ставках і водосховищах знадобляться фідер годівниці вагою 90 і більше грамів.
  • На великій глибині та при сильній течії знадобиться годівниця від 100 до 150 грам. Для лову такими вагами використовується вудилище фідера класу Heavy і Extra Heavy довжиною від 3.6 до 4.2 метра.

Види годівниць для фідера


Фідерний лов можна розділити на дві великі підгрупи. Це класичний фідер та методний лов так званий flat feeder. У першому випадку застосовується класичний монтаж фідерної оснастки, зі стандартним способом кріплення, за вушко годівниці за допомогою застібки або на пряму. 


Другий напрямок – флет фідер, де монтаж оснастки проходить через тіло годівниці, так званий інлайн. 

 Існує кілька типів годівниць для класичного фідерного лову, які розрізняються за формою, матеріалом і конструкцією. Ось деякі з них:

  • Фідерна годівниця квадратного типу «клітка», як правило, є прямокутною або квадратною формою і має металеву або пластикову сітку, через яку відмінно вимивається як підгодовування, так і живі компоненти. Швидкість вимивання корму залежить від конструкції клітини. Корм найшвидше вимивається з металевих годівниць, тоді як із пластикових - повільніше. Це особливо важливо враховувати при активному лові, коли закидання виконуються кожні 3-5 хвилин. Для більш рідкісних закидів, коли потрібно, щоб корм вимивався повільніше, рекомендується використовувати пластикові фідер годівниці даного типу. Основні переваги квадратних годівниць: хороша місткість, велика опірність течії, непогані польотні характеристики. plastic
  • Фідерна годівниця "сітка" круглої форми - це ще один тип годівниці фідера. Серед переваг даної конструкції – це гарні польотні характеристики. Дотримуючись правильного підбору ваги та форми грузила, вони добре тримаються при лові протягом. У такому випадку краще застосовувати годівниці з ґрунтозачепами та широким плоским дном. Ця конструкція має циліндричну форму, гарну обтічність. Що дає можливість не перевертатися протягом її не крутить і вона краще тримається в потоці. Багато виробників випускають фідерні годівниці конусоподібної форми, які розширюються з боку кріплення до оснастки. Такі конструкції мають назву годівниця "куля" або "сербська куля". За рахунок конусної форми сітки вони забезпечують хорошу аеродинаміку та дозволяють досягти більшої дальності та точності при закиданні. Основні переваги годівниць круглого типу: дана форма сітки забезпечує відмінну аеродинаміку, дальність закидання, хорошу опірність течії та велику місткість. metalGrunt
  • Фідерні годівниці пластикові напівзакриті з крилом і без - такий вид найчастіше застосовується при лові на річці з сильною течією. Пластикові годівниці даного типу, в основному, мають овальну форму і як правило оснащені ґрунтозачепами зі свинцевої основи. Годівниця на фідер такого типу дуже добре утримують корм, завдяки чому він не так швидко вимивається. Цей варіант добре підходить для лову у весняний паводок на річках з сильною течією та на великих глибинах. Пластикові годівниці для фідера мають не дуже хороші льотні якості, тому деякі моделі оснащені лопатями для кращої стабілізації при закиданні.
    До основних переваг пластикових фідерних годівниць напівзакритого типу можна віднести хорошу опірність течії, корм, що повільно вимивається, і більш швидке спливання на поверхню при вимотуванні.

    plasticWing
  • Годівниці дюзи з кільцевим грузилом - сильно рятують коли на риболовлі раптово піднявся вітер, а заповітна, розгодована точка знаходиться на дальній відстані. У такому разі квадратна або овальна годівниця ніяк не хочуть долітати до загодованого місця. У такому випадку слід застосовувати дюзи – класичні годівниці. Які мають кільцеподібне вантажило вагою від 40 до 70 грам. Чим сильніший вітер, тим важчим має бути фідерна снасть. Моделі можуть відрізнятися матеріалом, з якого виконано кошик. Якщо глибина в місці лову невелика або на лінії закидання є перешкоди, такі як круті руслові брівки, то для ефективного лову необхідно використовувати пластикові годівниці на фідер. Які випливають краще, ніж їхні металеві аналоги. І навпаки, метал швидше тоне, що особливо важливо враховувати при лові у глибоких місцях. Де основна мета рибалки - швидко опустити фідерну снасть на дно та зменшити втрати частинок корму при зануренні. Так само металеві дюзи вагою в 80-100 грам тримаються протягом анітрохи не гірше класичних річкових моделей. Недолік один - годівниця дюза погано спливає, її важко вимотувати з далекої відстані, особливо якщо вона розташована під брівкою русла, а це при швидкому фідерному лові має вирішальне значення. feedDuz
  • Передньонавантажені годівниці кулі - конструкції такого типу застосовуються на дистанціях понад 50 метрів, а також сильний поривчастий вітер. Основна відмінність даного типу - вантажило в передній частині, що летить, немов стріла, практично за будь-яких погодних умов. Форма грузила буває різною, наприклад, круглою, конічною або схожою на кулю. Годівниця куля для фідера може бути виконана із металевої або пластикової сітки. Для кріплення корпусу до оснастки використовуються відводи або коромисла із дроту або товстої волосіні. Фідерна годівниця куля, яка має м'яке відведення, краще стабілізується в польоті, що підвищує дальність і точність при закиданні. Щоб досягти максимальної точності закидання, необхідно вибирати "кулі", які мають м'яке або жорстке відведення, розташоване на осі грузила, в центрі годівниці фідерної кулі. Метал набагато швидше тоне і краще тримає течію, що дозволяє облавлювати дальні брівки. Площа поверхні пластикових годівниць більша, ніж у металевих, тому вони гірше утримуються протягом, але швидше спливають, а це відмінна характеристика для лову з-під високої брівки. До недоліків передньонавантажених фідерних годівниць “Сербська куля” можна віднести погане спливання та важку вимотку з далеких дистанцій. Переваги - хороша аеродинаміка та дальність закидання, велику місткість та точність.

    metalBullet
  • Годівниця флет - кардинально відрізняється від класичних фідерних. Конструкція має форму яйця та майже повністю відкриту верхню частину. Її плоска основа виготовляється зі свинцю, що дозволяє методній годівниці щоразу при закиданні лягати на дно кормом догори. Завдяки своїй відносно великій площі основи, методна годівниця не провалюється у м'яке мулисте дно. Через ці особливості вона є вузькоспеціалізованим інструментом, призначеним головним чином для лову коропових риб на водоймах з мулистим дном і низьким або зовсім відсутнім течією. Процес набивання корму також відрізняється. Для флет годівниці рибалки зазвичай використовують спеціальну прес-форму «молд», для ідеальної презентації. Недолік один - на течії корм швидко вимивається. Основні переваги даної флет методної годівниці - це плоска форма грузила, велика площа, яка запобігає провалюванню її в мул. Також забезпечує відмінну аеродинаміку, яка позитивно позначається на дальності закидання. Відсутність проблем із зачепами, оскільки насадку подають прямо у флет годівницю.

    plasticFlat
  • Годівниця пружина - застосовується у фідерному лові донної мирної риби. В основному це короп, лящ та карась. Вона складається із пружини циліндричної або конусної форми, яка призначена для утримання приманки і є одночасно грузилом та оснащенням. Також зустрічається під такими назвами як: снасть кавун або годівниця кавун, годівниця комбайн, годівниця соска. Пружини для риболовлі випускаються різних розмірів, форм та ваги, що дозволяє рибалкам підібрати ідеальну снасть відповідно до дальності закидання та розміру риби, на яку вони націлені. У нашому магазині “Рибальський рай” представлені не завантажені, а також передньонавантажені пружини годівниці для риболовлі конусної форми. Завдяки такому завантаженню вона має схожість із кулею, що дає їй чудові льотні характеристики. Така конструкція має ряд переваг – це відмінна дальність та точність закидання. Її кругла конусна форма чудово тримається у потоці течії. Їх зазвичай закидають на відстані від 20 до 60 метрів. Пружина годівниця дозволяє приманці відносно швидко вивільнятися у воду, створюючи постійний потік корму, який приваблює рибу. Підгодовування повинно мати досить в'язку консистенцію, щоб добре утримуватися на витках пружини. Годівниця пружина для риболовлі особливо ефективна навесні для швидкісних закидів, коли риба голодна і активно годується. Снасть пружина - це незамінний інструмент для будь-якого рибалки, який бажає підвищити свої шанси на успіх у рибальський сезон. Простота конструкції, цінова доступність та зручність використання роблять її популярною як серед початківців, так і серед досвідчених рибалок.

    metalSpring

Кожен вид фідерної годівниці має свої переваги та недоліки, а вибір конкретної годівниці буде залежати від умов лову та типу риболовлі, яку ви плануєте здійснювати.