ловля камбали на морі

ЛОВЛЯ КАМБАЛИ

Ловля камбали – одна з найцікавіших рибалок на нашому Чорному морі.

Це доволі нелегка рибалка. Вона потребує спорядження та підготовку, а ще правильної погоди.

Є два різновиди рибалки з берега та пірсу. Вони дуже схожі, але є маленькі відмінності.

В нашому морі клює два різновиди камбали Камбала Глоса та Калкан.В цій статі будемо детально розбиратися як ловити? На що? які потрібні снасті та інше.

фото камбалы
Де ловити?
Восени, коли на морі починається сезон штормів, камбала, бички підходять близько до берега щоб наїстися перед зимою. ЇЇ можна ловити як з берега так і з пірсів, з каміння. Найкращі місця це: піщані місця де близько є каміння. Камбала сидить та чекає з каміння коли щось смачненьке принесе штормом. Також дуже гарні місця де є коси, чи якась аномалія на дні. Особливо в період сильного шторму камбала там може перебувати та спокійно чекати на свою здобич. Бувають дні коли треба кидати дуже далеко , але буває так що вона буде стояти дуже близенько до берега. Тут потрібно експериментувати та шукати.

З пірсу теж саме як і з берега, постійні експерименти, але так як ви вже в морі то далекі закиди не обов’язкові.

Спорядження для ловлі камбали

Вудилища

Для берегової рибалки потрібні потужні вудилища з тестом від 100 грам та довжиною від 3.60. Для цього найкраще підходять серфові вудилища, також можуть підійти коропові вудилища та фідера екстра-хеві з тестом до 150 грам та більше.

Найкращою довжиною вважається 4.20 метра, що дає змогу закинути снасть на дистанцію 200м.

Один із прикладів є Kalipso Yellow Marine Surf LC- це потужне вудилище з доволі інформативною вершинкою, яка фіксує клювання.

Для ловлі з пірсу можна брати вудилища коротші так як далекі закиди з пірсу не завжди потрібні, достатньо довжини 2.4-3 метри Наприклад Kalipso Vector.Це потужні спінінги на камбалу, також має вклеєну вершинку, завдяки якій можна побачити найдрібніші клювання.

вудилища для ловлі камбали

Котушки

Для камбали потрібні потужні котушки від 5000 розміру та більше які без проблем зможуть справлятися з вагами оснасток 100-200 грам та штормом. Найкраще підходять серфові або карпові котушки від 7000 до 12000 розміру шпулі у форматі "біг-піт". Такі великі котушки потрібні щоб кидати снасть 100+ метрів.

Якщо ви плануєте ловити коротким вудилищем з пірса, рекомендуємо звернути увагу на котушку Kalipso Boost 5000, вона має гарний ресурс і впорається з поставленими завданнями.

Для оснащення сюрфового вудилища найкраще підходять спеціалізовані котушки з великою шпулею, наприклад Ryobi Proskyer Aquapower., та котушки для коропової ловлі такі як Kalipso Carpo.

котушки для ловлі камбали

Що обрати на камбалу, шнур чи жилку?

Тут у кожного є своє бачення ставити жилку або шнур.

Шнур виграє за рахунок інформативності, так як в штормі жилку видуває дугою. Шнури краще використовувати 1.2-1.5 за японською класифікацією. З мінусів в шторм викидає багато сміття який налипають на шнур.

Жилку потрібно використовувати не товсту 0.22-0.30 мм. Оскільки ми використовуємо великі ваги, то не забуваємо про шок-лідер, який може бути виконаний з більш товстого шнура або конусної волосіні.

При виконанні силового закидання не забувайте про безпеку, а саме використання напальчника, щоб не отримати поріз об волосінь.

Підставки для камбали?

Важливу роль у риболовлі на камбалу відіграють і підставки під вудилища.

Можна використовувати ПВХ труби які вбиваючі в пісок або спеціальні підставки. Із плюсів таких підставок це те що вудилище стоїть вертикально, таким чином прибережні хвилі не чіпляють шнур або жилку.

Для пірсу краще за всього підходять триноги.

підставки для ловлі камбали
  • Снасть
  • Снасть на камбалу с берега потрібна міцна та надійна, тому що на неї діє сильна течія, шторм. До того ж ми використовуємо досить важкі ваги. Для виготовлення снастей на камбалу рекомендується використовувати діаметр волосіні 0.50-0.60, а на повідці діаметр 0.35-0.50. Такий запас потужності потрібен у випадку клювання великої камбали, яку в народі називають "кришкою з під люка".

    Також камбала дуже класно реагує на елементі на повідцях які блищать: буси, та бісер різного кольору.

  • Гачки
  • Гачки на потрібно застосовувати не менше 6 номера, найчастіше використовують гачки 2 номера. Розмір підбирається індивідуально залежно від використовуваної наживки. Основна вимога - це стійкість до солоної води, середня або довга цівка, бажано насічки на цівці.

    Як приклад гачка на камбалу ми можемо порекомендувати звернути увагу на Kalipso Form-34, Kalipso Form-47, Kalipso Form-46. Саме така форма найкраще проявила себе під час лову камбали.

  • Груза
  • Як універсальне грузило для лову камбали можна використовувати 110 грам «горизонт» або «ракету». Якщо сильна течія або сильній шторм тут потрібно збільшувати вагу, або переходити на груза с ґрунтозачепами.

оснастки для ловлі камбали

Наживка

Одна з найкращих наживок на камбалу це ферина, або як її в народі називають – терпушок. ЇЇ використовують засоленою, або свіжою.

Засолити Фірину на камбалу легко:
Засипати її сіллю та дати стекти соку. Перекласти в якусь ємність та у холодильник. Може зберегтись роками. Із плюсів соленої вона добре триматися на гачку, та не злітає навіть при дуже сильних закидах.

Камбала також полюбляє бичків. Краще підходять невеликі бичкі. Або великого ділять на декілька частин.

Також ловлять її на креветку, морського хробака (нереіс) та інколи ловиться на м'ясо курки. Ці наживки працюють гірше, але інколи добре працюють.

Найкращим сезоном лову камбали в чорному морі вважається друга половина осені і до початку зими. Взимку камбала практично не ловиться.

Перекидати снасть потрібно раз в 10-15 хвилин так як краби та бички теж полюбляють ваші наживки та гачки можуть бути без наживки якщо перевіряти рідко.

Для берегової риболовлі на камбалу найчастіше використовують 2 вудилища, максимум 3.

За правилами любительського лову, дозволяється ловити калкана від 35 см см, камбалу від 15 см.

Дивіться наше відео з ловлі камбали.Тут

камбала