Ловля судака

Ловля судака – це захоплююче заняття, яке потребує певної підготовки.

Грамотний вибір снасті і знання різних методів лову відіграють важливу роль в успішному упіймані цього хижака. У цьому тексті ми постараємося розкрити основні аспекти, починаючи з вибору спінінгового комплекту і закінчуючи результативними способами лову. Давайте зануримося у світ риболовлі і дізнаємося, як досягти відмінних результатів.

Найпопулярнішим видом риболовлі є спінінгова ловля.

Вибір вудилища

Для надійного підсікання спінінг на судака повинен мати швидкий або надшвидкий лад, тобто бути досить жорстким. Середнім, а тим більше повільним ладом, важко пробити тверду костисту пащу судака, що призведе до великої кількості сходів і холостих клювань.

Під час вибору довжини вудилища слід враховувати, що довші з них, краще здійснюють підсічку. Це пов'язано з тим, що за рівного змаху вудилища, що більша його довжина, то більше воно обирає волосіні. Також довжина впливає на проводку, чим довший спінінг, тим вище він піднімає приманку на джигових проводках, що дає змогу або збільшувати фазу падіння, або використовувати важчі ваги. Для лову з човна оптимальна довжина становить від 2,29 м до 2,62 м, для лову з берега від 2,40 м і вище

Тест спінінга підбирають залежно від умов лову й особистих уподобань рибалки. Якщо раніше вважалося, що вудилище для лову судака має бути з кастингом до 30-50 гр., то зараз все частіше використовуються бланки з тестом до 20-25 гр. і навіть менше, а снасті важкого класу застосовують для лову в коряжнику і на великих глибинах.

Котушка

Для такого лову підходять як безінерційні котушки з розміром шпулі 2500-4000, так і інерційні, так звані мультиплікаторні, щоправда останні найдоречніші для лову судака з човна.

Волосінь

Для лову судака на спінінг найкраще підходять плетені волосіні, які багато хто називає просто "шнури". Діаметр підбирають насамперед залежно від ваги використовуваних приманок, а також від необхідності далекого закидання і умов лову. Так, у важких умовах, під час лову в коряжнику і на кам'яних або зарослих мушлею брівках, краще застосовувати товстіші шнури, а за необхідності облову далеких дистанцій, краще використовувати тонші плетені ліски. Також зменшення діаметра покращує чутливість снасті, зменшуеться негативний вплив вітру, течії і хвиль. Діапазон найчастіше використовуваних плетених лісок від #0.6PE до #1.5PE за японською класифікацією.

фото судака

Способи спінінгової ловлі та найефективніші приманки на судака

  • Джиг - ступінчаста проводка, під час якої приманку піднімають з дна за допомогою декількох обертів котушки та анімації вершинкою спінінга, а потім робиться пауза, під час якої вона опускається на дно з характерною грою. Для цього варіанта чудово підходять м'які силіконові та поролонові приманки, мандула (часто звана "вбивця судака"), віби (багатьом відомі як "раттліни") і вібруючі блешні "цикади". М'які приманки монтуються як на джиг-голівці, так і на шарнірних монтажах - вухатому грузику і джиг-різі. Особливо ефективний джиг-ріг на судака під час лову з далеких дистанцій, оскільки має найкращі польотні характеристики серед усіх монтажів.
  • Ловля на рознесені оснащення, такі як відвідний поводок і дроп-шот. Такий спосіб схожий на класичну ловлю ступінчастою проводкою, але має низку відмінностей, конструктивні особливості дають змогу зробити проводку з тривалими паузами і грою на одному місці. Це показало високу ефективність по судаку з низькою активністю і в холодну пору року. Для цього методу використовується різний силікон, поролонові рибки і мандули. Дуже добре себе показали під час такого лову "слаги", приманки без активних елементів, що не мають або мають слабо виражену гру.
  • Тролінг або "доріжка". Ловля судака з човна, під час якої рибалка тягне за собою приманку, пропливаючи над найцікавішими ділянками водойми. Переважно в цьому разі задіюють воблери із заглибленням від 3,5 м. і глибше. Цей спосіб ефективно показав себе в лові трофейних особин, хоч і є найбільш витратним
  • Дуже захоплююча і цікава нічна риболовля. Виділяється через свою специфіку. Хижак ночами виходить активно харчуватися на мілководні ділянки водойм, унаслідок чого ловля відбувається на глибинах до 2,5 м, але частіше 1-1,5 м. У цьому разі найкраще себе показали воблери, класу "мінноу" і "шед", але й на "кренки" трапляються клювання, хоч і значно рідше. Хороші результати показують джигові приманки, тільки на відміну від денного лову, вночі застосовують ваги легші

Перераховані способи працюють не тільки під час ловлі судака, часто в прилові буде щука, сом, жерех, великий окунь і навіть головень. У водоймах, де присутня щука, рекомендується використовувати металевий або флюорокарбоновий поводок, оскільки досить імовірна атака цієї зубастої хижачки.

Перераховані способи працюють не тільки під час ловлі судака, часто в прилові буде щука, сом, жерех, великий окунь і навіть головень. У водоймах, де присутня щука, рекомендується використовувати металевий або флюорокарбоновий поводок, оскільки досить імовірна атака цієї зубастої хижачки.

Крім спінінгового лову, цього хижака вже давно й успішно ловлять за допомогою вертикального лову, взимку з льоду і з човна. Для такого лову не потрібно далеко закидати і здійснювати проводку, тому відпадає необхідність у дорогих спінінгах і котушках. У цьому варіанті підійде коротке і жорстке вудилище, оснащене інерційною або безінерційною котушкою, з використанням звичайної моноліски або плетеної. Для лову таким способом підходять: зимові (вертикальні) блешні, балансири, цикади і віби, а також силіконові і поролонові приманки, змонтовані на джиг-голівці. Для лову з льоду це практично єдиний метод. Існує тільки одна альтернатива - ловля на живця, але й вона дуже часто має ознаки вертикального лову, як підкидання та гра наживкою.

Окремо слід розповісти про найстаріший спосіб - ловлю судака на живця. Для цього виду можна використовувати як живу, так і мертву рибку. Зазвичай живця застосовують у донній ловлі та під час ловлі на жерлиці, рідше використовують поплавкову снасть. Також натуральну рибку використовують як приманку для спінінгової риболовлі, монтуючи її на спеціальні оснащення або на джиг-головки. Ну і як уже писалося раніше, ловля на живця дає позитивний результат при виведенні з льоду.

судак и силикон

Сезон ловлі

Судака ловлять протягом усього календарного року, але існують періоди, коли ця риба найактивніше годується, так званий "жор". Нижче розглянемо, в які терміни краще ловити і які способи найефективніші в кожен період.

Найтриваліший і найрезультативніший такий період починається з кінця вересня або початку жовтня (строки залежать від регіону й погодних умов), коли температура води опускається нижче 16 градусів, і триває до кінця листопада, а в південних регіонах навіть може тривати весь грудень, доки температура води не опуститься нижче 5-6 градусів. У цей час судак збирається у великій кількості на глибоких ділянках водойм, чудово відгукується на всі види лову, відмінно працюють як штучні приманки, так і натуральні.

У зимовий період судака ловлять як з льоду, так і по відкритій воді, якщо лід ще не встав або на незамерзаючих ділянках водойм. Під час лову з льоду підходять приманки, описані в розділі про вертикальну ловлю. Риболовля в зимовий період у відкритій воді досить важка, риба мало активна, але тут виручають рознесені оснащення, такі як дроп-шот і відвідний поводок, які уможливлюють отримати клювання, навіть коли все інше не працює. Так само через слабку активність хижака, взимку дає результат ловля із застосуванням живця або мертвої рибки.

Навесні з прогріванням води до 7-8 градусів починається переднерестовий жор судака. Шукати рибу в цей час можна як на глибоких ділянках, на яких він стояв в осінньо-зимовий період, так і на менш глибоких брівках. У цьому разі працюють джигові приманки і рознесені оснащення

З подальшим прогріванням водойми судак виходить на мілководні ділянки водойм із коряжником, кам'яними грядками або рослинністю. У таких місцях риба збирається у великі зграї і нереститься. У цей момент його можна з успіхом ловити, але робити це не гуманно і в більшості регіонів у цей час заборона.

Риболовля судака вимагає підготовки, терпіння і вправності. Однак, як тільки відчуєте різке клювання і приємну важкість на іншому кінці снасті, то зусилля і час, витрачені на підготовку, пошук місця і ловлю, виявляється миттєво виправданими.

Також насамкінець хочемо попросити ловити судака відповідно до рибальських нормативів регіону, не перевищувати норми вилову і не забирати рибу меншу за дозволений розмір. Тоді клювання цієї хижої риби радуватимуть і наступні покоління.

фото судака