banner

ЛОВЛЯ ЖЕРЕХА

Ловля жереха на спінінг – це досить непростий напрямок риболовлі, оскільки потребує певних навиків полювання за цією обережною та сильною рибою.

Основною кормовою базою жереха являється дрібна рибка. Вриваючись в зграю малька, різким розворотом хвоста, жерех оглушує її, а потім підбирає рибку, що розгубилася.

Білизна, як ще його називають, переважно населяє річки із середньою чи швидкою течією, такі як: Дніпро, Дністер, Дунай, Південний Буг, Десна.

На великих річках цей хижак полюбляє полювати в районах стрімких берегів. В таких умовах швидка течія вимиває невеликі кишені та укриття, де ховаючись від сильного потоку води стоїть зграями мальок. Часто в таких місцях є завалені та затоплені дерева, що також приваблює дрібну рибку. Такі стоянки малька і являються об’єктами атаки жереха, де він стрімко та несподівано нападає на здобич.

gereh1
Класична жерехова риболовля на великих водоймах передбачає використання далекобійних снастей. Без грамотно підібраного спінінга, та й усього комплекту загалом, розраховувати на успіх не варто. Жерех обережний і полохливий, тому рідко підпускає рибалок близько. Нерідко потрібно здійснювати наддалекі закиди, щоб дістати до зони полювання хижака.

На малих річках хитрий хижак полюбляє локальні приямки, особливо в районі дерев та чагарників, що нависають над водою.

СНАСТІ ДЛЯ ЛОВЛІ ЖЕРЕХА

Особливу увагу слід приділити вибору спінінга. Це має бути посилене вудилище, що дозволяє закинути важку приманку якнайдалі. Дальнобійність – основна вимога до жерехового спінінга.

gereh3

Хорошими далекобійними спінінгами є такі моделі:

  • «Kalipso Agera AGS-862ML 2.59m 4-20g»- топова серія вудилищ від торгової марки Kalipso, розроблена в концепції «Air Power Concept», яка полягає у виготовленні легких, чутливих і при цьому потужних та надійних вудилищ найвищого класу. Бланки виконані із японського карбону Toray та Mitsubishi модульністю 30Т та 40Т з використанням технології різнонаправленого розташування карбонових волокон.Спінінги Agera оснащені якісними кільцями зі вставками Sic, а розміри кілець та їх розташування оптимізовані під специфіку конкретних моделей. Спінінги мають ергономічну рознесену рукоятку, виготовлену з матеріалу EVA і надійний котушкотримач із задньою гайкою кріплення котушки.
  • «Tict Ice Cube IC-90TG-Sis 2.76m 0.8-21g»- сучасний японський спінінг зі швидким ладом як у динаміці, так і в статиці, що робить його відмінним інструментом для берегової риболовлі в наших умовах. Перша четвертина вудилища досить податлива. Середня частина - має хорошу жорсткість, що дозволяє надійно просікти хижака. Також, потрібно відзначити хороший стримуючий ресурс, оскільки бланк добре відпрацьовує ривки середньої та великої риби.
  • «Tict Sram TCR-90S 2.75m до 14g» - популярний японський спінінг спеціально розроблений для ловлі на наддальніх дистанціях, що пояснюється символічною назвою «гармата». Це надшидке вудилище з відмінними характеристиками чутливості та вязкості.
gereh5

Що стосується катушки для ловлі жереха, то найчастіше її розмір 3000-4000. Вона має добре балансувати зі спінінгом. В іншому ж випадку, рибалка швидко втомлюватиметься від роботи з такою громіздкою снастью.

Жереха можна ловити на різні приманки. Більшість із них імітують дрібну вузькотілу рибку.

На великих акваторіях, де потрібен далекий закид, найчастіше використовують металеві блешні.

gereh6

Уловистими далекобійними жереховими блешнями є такі моделі:

  • «Kalipso Kastmaster» - один з найпопулярніших типів приманок. Ефективно працює при ловлі практично усіх видів хижої риби. Оптимальна проводка є рівномірною, але також добре працює з паузами. Окрім класичних дана приманка також представлена у комбінованих кольорах. Оснащена надійними трійниками Mustad.
  • «Kalipso Megra» - вращающаяся блесна, ориентирована на ловлю жереха, щуки, окуня и другой хищной рыбы. Эффективно работает на равномерной проводке и имеет хороший заброс. Оснащена качественным тройником Mustad и латунным лепестком.
  • «Kalipso Nox» - обертова блешня, орієнтована на ловлю жереха, щуки, окуня та іншої хижої риби. Ефективно працює на рівномірній проводці й має високі польотні характеристики. Оснащена якісним трійником Mustad та латунною пелюсткою.
  • «Kalipso Alphard» - ще одна популярна блешня для ловлі жереха, щуки та іншої хижої риби. За рахунок особливої форми тіла та правильного розподілу ваги має дуже добрі польотні властивості і дозволяє ловити на далеких дистанціях. Оптимальною проводкою для цієї приманки являється рівномірна з паузами.
gereh8