banner

ЛОВЛЯ СУДАКА

Осінь– найкраща пора року для ловлі судака. З наближенням зими та першим похолоданням судак стає активнішим і в нього прокидається апетит.

kolya
р.Дністер
Період ловлі судака починається наприкінці вересня. Ночі стають все холоднішими, а вода більш прохолодою.І це саме найкращий час для полювання за кликастим. Ловля судака восени починається з облову ям, бровок і коряжників які він займає. Поки що на вулиці відносно тепло, риба може і випливати на мілководдя в пошуку їжі.

ПРО СНАСТІ

Вибираючи снасті для ловлі судака, потрібно відштовхуватися від потреб конкретного рибалки, його манери ловлі та досвіду.

Найкращий варіант для ловлі судака – вудлище з жорсткою комлевою та середньою частиною, а також з чутливим тонким кінчиком. Оптимальний лад бланка – швидкий чи надшвидкий. Визначаючись із потужністю, враховуйте, який судак водиться у водоймі. Це акуратний хижак, він рідко діє агресивно, блискавично відносно інших хижих риб, наприклад щуки. Риба віддає перевагу обережним клюванням. Універсальний варіант тесту вудилища до 30-40 грамів.
Що стосується довжини: якщо волієте ловити з берега, вибирайте якомога довше вудлище. Найчастіше рибалки віддають перевагу моделям на 2,4-2,9 метри.

Одними з гарних варіантів для лову судака є такі моделі спінінгів:

  • Kalipso Agera AGS-862MH 2.59m 8-30g-вудилище призначене переважно для берегової джигової ловлі на середній та дальній дистанції. Ця модель відрізняється високою чутливістю та покращеним балансом і має підвищену потужність комлевої частини.Вудилище добре працюють у нижньому тестовому діапазоні і при цьому дозволяють робити активну анімацію силіконових приманок з вантажем, що дорівнює верхньому тесту вудилища
  • Kalipso Agera AGS-802H 2.44m 10-40g-спінінги  важкого класу, перш за все вудилища спрямовані на джигову ловлю. Спінінги мають швидкий стрій, добре збалансовані і мають великий запас міцності необхідній при лові трофейної риби
  • Kalipso Agera AGS-862ML 2.59m 4-20-так само як і у попередньої моделі основна сфера застосування цього спінінга це джигова ловля з берега, але вони більш далекобійні. Чутливий спінінг швидкого ладу відмінно підходить для риболовлі на дальній дистанції, в складних умовах і для облову великих глибин
agera sudak
р.Турунчук

СИЛІКОН НА СУДАКА

Оптимальна силіконова приманка для судака – 7-10 см. Більші моделі брати не варто: будова ротової порожнини хижака не дозволяє йому захоплювати їжу понад великі розміри. При ловлі судака добре себе виявляють силіконові приманки які мають у своєму составі аттрактант.
nik
в.”Три карасі"
  • Kalipso Ronin Shad-уловиста силіконова приманка яка відноситься до класу віброхвостів, імітація невеликої рибки. Має вузьке та ребристе тіло, трикутне у розрізі, така форма забезпечує високий гідроакустичний ефект, що добре приваблює та провокує на клювання хижу рибу. Закінчується приманка сплющеним з боків хвостиком з досить великою п'ятою, яка забезпечує стабільну гру, навіть на невеликих вагах та на малих швидкостях проводки. Також на привабливість гри впливає м'якість матеріалу з якого виготовлений Ronin Shad, при цьому приманка не втрачає у міцності та надійності і добре тримається на крючку. Додатковим стимулом на атаку хижака є якісний атрактант зі спеціально виведеною формулою запаху та смаку – «АKS formula» (Atlantic Krill Smell). Проріз у спинці дозволяє надійно зафіксувати віброхвіст на офсетнику та сховати жало крючка.
  • Kalipso Volman-силіконовий склад, з роздвоєним тонким хвостиком, без будь-яких активних елементів. Принади такого типу показали високу ефективність у лові на різні рознесені оснастки, зокрема на дроп-шот і відвідний повідець. Також доречним є застосування з класичними джиговими монтажами як на джиг голівці, так і на шарнірі. Завдяки відсутності активних елементів цей склад не насторожує обережну рибу і здатний показати гарний результат, навіть при низькій активності хижака. Випускається у трьох розмірах, що дозволяє підібрати приманку під різні умови лову та під розміри хижої риби.
  • Kalipso River Craw-ця популярна імітація пресноводного раку вже досить давно представлена ​​в асортименті ТМ Kalipso і встигла найкращим чином зарекомендувати себе в лові наших пресноводних хижаків. Тому ми вирішили розширити лінійку цих приманок і додали більшу модель Як і менші розміри приманка має злегка вигнуті всередину щупальця, з невеликими ущільненнями на кінці, які надають приманці власну гру River Craw досить универсальний, відмінно ловити на всіх джигових монтажах і рознесених оснастках.

ВИСНОВОК

Судак – це хижак. Яким би розумним та обережним він не був, чинити опір хижим інстинктам він  не може. Гарно підібрані снасті, локації та вміння, і ви неодмінно повернетеся додому з кликастим трофеєм.